4 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki gorącej wody 5 łyżek smalcu lub margaryny 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki soli
sposób przygotowania Wszystkie składniki wkładam do miski i najpierw mieszam łyżką, a gdy wystygnie już na tyle by ugniatać ręką wyrabiam aż ciasto będzie średnio sztywne ( nie za twarde i nie za miękkie ). Dzielę ciasto na 8 części, formuję kulę która spłaszczam ręką na posypanym mąką blacie i rozwałkowuję na placki grubości ok 3 mm. Placki opruszam mąką i piekę na teflonowej patelni bez tłuszczu ok. 2 minuty z każdej strony. Jak będziesz trzymać za długo będą się krszyć. Żeby jeszcze zmiękły układam jedną tortillę na drugiej i przykrywam talerzem. Wówczas para wydobywająca się z gorących placków zmiękczy miejsca które nadmiernie wyschły. Powodzenia