Są to moje ulubione ciasteczka:) Piekę je od 5 roku życia, wtedy jeszcze tylko pomagałam mamie, a teraz robię je kiedy mam ochotę na coś słodkiego:) składniki: mąka [1 kg] cukier [1 szklanka] margaryna [1 kostka] (najlepiej Kasia, 250 dkg) mleko [1 szklanka] jajka [5 szt.] amoniak [4 łyżeczki] (spożywczy, płaskie)
przygotowanie; Roztopić tłuszcz, poczekać aż trochę ostygnie. Wlać tłuszcz do dużej miski, dodać cukier, jaja (4 sztuki), mleko - wymieszać razem mikserem. Do miski wsypać mąkę wymieszaną z amoniakiem. Miksować mikserem lub ucierać rękami jak ciasto na pierogi, aż będzie gładkie.
Odciąć kawałek ciasta i rozwałkować na ok. 3-4 mm. Resztę zawinąć w ściereczkę, żeby nie wysychało. Foremkami lub szklanką wycinać kształty ciasteczek.
Obok przygotować sobie białko z jajka (1 jajko) i pędzelek, którym będziemy smarować ciastka oraz na talerzyki wysypać cukier gruby, brązowy i różnokolorowe posypki. Maczać w nich pomalowane białkiem ciastka.
Ciastka wkładać do mocno rozgrzanego piekarnika i piec ok.10 min w temperaturze 180 st.
Amoniaczki można przechowywać nawet do 10 dni w metalowym lub szklanym pojemniczku. Należy pamiętać, żeby przed zamknięciem dobrze wystygły!
Ja niestety nie mam talentu kucharskiego. Nigdy nie wychodziły mi żadne ciastka. Ale za to mam sprawdzoną cukiernię AleTort, z której zawsze zamawiam różne wyroby. Mają pyszne torty, ciasta i babeczki. http://www.ale-tort.pl
A nie lepiej sobie zamówić przez e-torty.pl ? Macie ogromne mozliwości upieką w zasadzie wszystko czego chcecie, zarówno ciasta z okazji imprezy firmowej jak i takie, które będą wykorzystane do celów jakiej imprezy rodzinnej. Do tego udekorują i dowiozą we wskazane miejsce, jak ktoś chce zrobić wrażenie, a nigdy ciasta nie piek to chyba najlpeszy sposób.