Organizujemy ze znajomymi imprezę tematyczną pt." kuchnia regionalna" :). Każda z par ma przygotować po dwie potrawy z wybranego regionu Polski. Nam przypadła kuchnia wschodnia i szukam pomysłów na dania. Impreza już w sobotę a ja nie mogę się zdecydować. Macie jakieś swoje ulubione potrawy ze wschodniej polski? Może coś z grzybami, bo teraz sezon grzybowy a ja mam spore ich zapasy. Czekam na propozycje :)
Hmm, uważacie iż grzyby to najlepszy pomysł na tego typu imprezy ? Zawsze sądziłem, iż nic ciekawego z takich grzybów przygotować nie można, mamy wiele lepszych polskich dań, stać was na coś lepszego, przynajmniej moim zdaniem.
Kwestia gustu,ale na samych grzybach bym się nie skupiała. Osobiście nie znam przepisu, ale z tego rejonu mogę polecić Tobie chleb sitarski. Jest po prostu przepyszny, zupełnie inny niż sprzedawany np. u mnie na północy.
Rozumiem, że wspominając o samym chlebie sitarskim mówisz o całej tej Restauracji Sitarskiej, trzeba przyznać że dobrze gotują, jak na przedstawicieli tradycyjnej polskiej kuchni to rzekłbym że rzeczywiście smacznie i zdrowo. Więc może rzeczywiście poszukajcie pomysłów u nich, najlepiej brać przykład z najlepszych, tylko porządnie przestudiujcie menu :)
Jedno danie na pewno będzie z grzybami, nie odpuszczę, bo uwielbiam ;) Dzięki za namiary na menu tej restauracji, wynalazłam tam racuszki warzywne w sosie z rydzów i kwaśniej śmietany, brzmi przepysznie. A drugie to może gruszki pieczone w boczku wędzonym podane z sosem z leśnej borówki. Tylko czy ja jeszcze gdzieś borówki znajdę :/